Zdrowie Przejdź do:

Zawartość włókien roślinnych w niektórych produktach żywnościowych

Grupa

Zawartość [g/porcję]

Produkty

Duża zawartość błonnika

>4

Mąka żytnia z pełnego przemiału, pełnoziarnisty chleb żytni, makarony z pełnego ziarna, płatki zbożowe z otrębami, suche i świeże nasiona roślin strączkowych

Przeciętna zawartość błonnika

1-4

Owoce (większość), warzywa , orzechy, brązowy ryż, pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej lub suszonych owoców

Niska zawartość błonnika

<1

Sałatki, kabaczki, produkty śniadaniowe z ryżu, ciastka i herbatniki, biały ryż, mąka kukurydziana, winogrona, mandarynki i pomarańcze z puszki

Źródło

Thomas B.: Manual of dietetic practice. Blackwell Publishing Co., Oxford 2001., zmodyfikowano

Wykłady

Zobacz wszystkie

Wróć do tekstu

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Biblia skuteczności

Piotr Tymochowicz
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz

Oferty