Testy wiedzy
Przejdź do:

Ukryta prawda (posiłki)

Czas na wypełnienie tego testu jest ograniczony.

Pozostało sekund: 50

Kliknij aby rozpocząć test

Najwięcej cholesterolu w mg/100g produktu zawiera:

Witamina A jest odporna na gotowanie. Procesy kulinarne przebiegające w bardzo wysokich temperaturach, jak np. smażenie, pieczenie powodują jej straty nawet do 25%. Witamina jest bardzo wrażliwa na działanie promieni słonecznych.

Największa zawartość witaminy A w 100g produktu jadalnego występuje w:

Najmniejsza zawartość witaminy A w 100g produktu jadalnego występuje w:

Największa zawartość witaminy D w 100g produktu jadalnego występuje w:

Niedobór witaminy E może być przyczyną:

Największa ilość witaminy E w 100g produktu jadalnego występuje:

Najmniejsza ilość witaminy E w 100g produktu jadalnego występuje w:

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza wchłanianego w przewodzie pokarmowym należy zwiększyć ilość spożywanej witamin/y

Największa zawartość witaminy C w 100g produktu jadalnego występuje w:

Witamina C jest składnikiem nietrwałym, wrażliwym na działanie tlenu, światła, wysokich temperatur, natomiast jest mało wrażliwa na zamrażanie.

Wskaż zdanie błędne dotyczące witaminy B1 (tiaminy)

Niedobór jakiej witaminy wywołuje tzw. Zajady w kącikach ust, łzawienie oczu, światłowstręt:

Wskaż zdanie błędne dotyczącej witaminy B2 (ryboflawiny)

Wskaż zdanie błędne dotyczące witaminy B6:

Niezbędna w procesie tworzenia czerwonych i białych ciałek krwi jest:

Głównym źródłem witaminy B12 (kobalaminy) są:

Brak łaknienia, depresja, niedokrwistość, podwyższony cholesterol we krwi, zmiany skórne (łupież, łuszczenie skóry)mogą być przyczyną niedoboru:

Do najlepszych źródeł witaminy H (biotyny) zaliczymy:

Spośród wymienionych ryb najmniej cholesterolu w mg/100g produktu zawiera:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty