Zdrowie Przejdź do:
Dr Rafał J. Bułdak
JEŚLI ALKOHOL, TO WINO - BIAŁE LUB CZERWONE
Studium wina Mainz
Według badań profesora Klausa Junga z Uniwersytetu w Mainz (Niemcy), spożycie bezpiecznej ilości wina, może potencjalnie zmniejszyć ryzyko miażdżycy naczyń wieńcowych serca. W czasie badań „studium wina Mainz”, Jung i jego współpracownicy przebadali grupę ponad 90 mężczyzn, w wieku pomiędzy 45 a 60 rokiem życia. Losowo podzielono ochotników na trzy zespoły, z których w pierwszej grupie ochotnicy wypijali do kolacji 0,375 ml czerwonego wina, drugi zespół spożywał tą samą ilość wina białego, natomiast trzecia grupa piła jedynie tą samą objętość wody mineralnej.
Po ośmiu tygodniach doświadczenia, wykonano wszystkim uczestnikom studium badania laboratoryjne. Wyniki okazały się zaskakujące. W grupie mężczyzn spożywających wino białe lub czerwone, wskaźniki laboratoryjne decydujące o ochronie naczyń krwionośnych, takich jak: frakcje cholesterolu HDL i LDL uległy normalizacji, w przeciwieństwie do ochotników popijających posiłek wodą. Ryzyko choroby wieńcowej naczyń w grupie otrzymujących wino, według specjalistów zmniejszyło się mniej więcej o 30%.
Resweratrol
Wino czerwone i białe jest niczym innym, jak mieszaniną ponad tysiąca różnych związków chemicznych, powstałych w wyniku procesu wiwifikacji, między innymi: procesu maceracji, fermentacji moszczu, wielokrotnej filtracji, klarowania, a także dojrzewania. Walor smakowy finalnego produktu zależy nie tylko od miejsca uprawy winorośli, ale także od chronionych prawem procedur technologicznych, stosowanych przy jego wyrobie. Oprócz wody, alkoholu etylowego, kwasów owocowych, trunki te zawierają różne ilości polifenoli roślinnych, w tym resweratrolu.
Czy można mówić o bezpiecznych ilościach spożywanego wina?
Ważnym wskaźnikiem dotyczącym bezpiecznego spożycia tego trunku ze względu na obecność alkoholu, jest jego dopuszczalne spożycie na dobę. Trudno w sposób bardzo precyzyjny określić tą wartość. Niemniej jednak pojawiły się doniesienia aprobowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), dopuszczające maksymalne spożycie alkoholu na dobę: w przypadku kobiet nie więcej niż 20 g, a u mężczyzn 30-40 g czystego alkoholu dziennie. 250 ml wina o zawartości alkoholu 11% zawiera 27,5 g czystego alkoholu etylowego.
Ponieważ nie zachęcam do częstego spożywania napojów alkoholowych, proponuję włączenie do diety produktów, zawierających ten polifenol roślinny:
- skórki czerwonych i jasnych winogron
- owoce moreli, morwy, porzeczki, żurawiny, maliny, jagody
- orzechy i orzeszki ziemne
Resweratrol jest obecnie najintensywniej badanym przez specjalistów związkiem chemicznym i prawdopodobnie może on aktywnie hamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Już Ludwik Pasteur, twórca podstaw mikrobiologii oraz immunologii, zauważył działanie przeciwbakteryjne substancji obecnej w produkcie, powstałym w trakcie fermentacji czerwonych winogron. Obecnie resweratrol wykazuje silne działanie przeciwutleniające, przeciwdziała utlenianiu lipidów komórkowych, jak i innych witamin, w tym C i E. Wykazano, iż substancja ta wspomaga a nawet potęguje, działanie antyoksydacyjne witamin E i C. Stąd zaleca się zwiększenie podaży resweratrolu w diecie, bogatej w inne składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Wykazano jego ochronny wpływ na naczynia krwionośne.
Resweratrol jest (...) najintensywniej badanym (...) związkiem chemicznym i prawdopodobnie może on aktywnie hamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych.
Zapobiega utlenianiu cząsteczek złego cholesterolu (LDL), tym samym ogranicza tworzenie blaszki miażdżycowej. Przeciwdziała agregacji płytek krwi w złogach cholesterolu, w już istniejących blaszkach miażdżycowych, rozkurcza naczynia – zwiększając ich średnicę. Zdaniem niektórych autorów, spożywanie niewielkiej ilości wina czerwonego oraz innych produktów bogatych w resweratrol, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka, zwiększa odżywienie siatkówki poprzez wpływ na błonę naczyniową oka. Ryzyko choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej wydaje się być nawet o 34% niższe w grupie badanych, u których w diecie stosowane były produkty bogate w ten polifenol roślinny, w stosunku do grupy kontrolnej. Naukowcy z University of Rochester Medical Center w Nowym Yorku, poddali działaniu resweratrolu komórki nowotworowe trzustki. Wyniki pokazały, iż w połączeniu z promieniowaniem, resweratrol hamował produkcję reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, które niszczą DNA komórek.
Resweratrol zwiększał także efektywność chemioterapii, poprzez inaktywację białka – czynnika transkrypcyjnego NF-kappa B - tworzonego przez komórki nowotworowe i kontrolującego ekspresję wielu genów. Zaletą resweratrolu jest to, iż działa jedynie na komórki nowotworowe, nie zakłócając rozwoju pozostałych komórek organizmu.
Dr Rafał J. Bułdak
JEŚLI ALKOHOL, TO WINO - BIAŁE LUB CZERWONE
Studium wina Mainz
Według badań profesora Klausa Junga z Uniwersytetu w Mainz (Niemcy), spożycie bezpiecznej ilości wina, może potencjalnie zmniejszyć ryzyko miażdżycy naczyń wieńcowych serca. W czasie badań „studium wina Mainz”, Jung i jego współpracownicy przebadali grupę ponad 90 mężczyzn, w wieku pomiędzy 45 a 60 rokiem życia. Losowo podzielono ochotników na trzy zespoły, z których w pierwszej grupie ochotnicy wypijali do kolacji 0,375 ml czerwonego wina, drugi zespół spożywał tą samą ilość wina białego, natomiast trzecia grupa piła jedynie tą samą objętość wody mineralnej.
Po ośmiu tygodniach doświadczenia, wykonano wszystkim uczestnikom studium badania laboratoryjne. Wyniki okazały się zaskakujące. W grupie mężczyzn spożywających wino białe lub czerwone, wskaźniki laboratoryjne decydujące o ochronie naczyń krwionośnych, takich jak: frakcje cholesterolu HDL i LDL uległy normalizacji, w przeciwieństwie do ochotników popijających posiłek wodą. Ryzyko choroby wieńcowej naczyń w grupie otrzymujących wino, według specjalistów zmniejszyło się mniej więcej o 30%.
Czy można mówić o bezpiecznych ilościach spożywanego wina?
Ważnym wskaźnikiem dotyczącym bezpiecznego spożycia tego trunku ze względu na obecność alkoholu, jest jego dopuszczalne spożycie na dobę. Trudno w sposób bardzo precyzyjny określić tą wartość. Niemniej jednak pojawiły się doniesienia aprobowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), dopuszczające maksymalne spożycie alkoholu na dobę: w przypadku kobiet nie więcej niż 20 g, a u mężczyzn 30-40 g czystego alkoholu dziennie. 250 ml wina o zawartości alkoholu 11% zawiera 27,5 g czystego alkoholu etylowego.
Resweratrol
Wino czerwone i białe jest niczym innym, jak mieszaniną ponad tysiąca różnych związków chemicznych, powstałych w wyniku procesu wiwifikacji, między innymi: procesu maceracji, fermentacji moszczu, wielokrotnej filtracji, klarowania, a także dojrzewania. Walor smakowy finalnego produktu zależy nie tylko od miejsca uprawy winorośli, ale także od chronionych prawem procedur technologicznych, stosowanych przy jego wyrobie. Oprócz wody, alkoholu etylowego, kwasów owocowych, trunki te zawierają różne ilości polifenoli roślinnych, w tym resweratrolu.
Ponieważ nie zachęcam do częstego spożywania napojów alkoholowych, proponuję włączenie do diety produktów, zawierających ten polifenol roślinny:
- skórki czerwonych i jasnych winogron
- owoce moreli, morwy, porzeczki, żurawiny, maliny, jagody
- orzechy i orzeszki ziemne
Resweratrol jest obecnie najintensywniej badanym przez specjalistów związkiem chemicznym i prawdopodobnie może on aktywnie hamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Już Ludwik Pasteur, twórca podstaw mikrobiologii oraz immunologii, zauważył działanie przeciwbakteryjne substancji obecnej w produkcie, powstałym w trakcie fermentacji czerwonych winogron. Obecnie resweratrol wykazuje silne działanie przeciwutleniające, przeciwdziała utlenianiu lipidów komórkowych, jak i innych witamin, w tym C i E. Wykazano, iż substancja ta wspomaga a nawet potęguje, działanie antyoksydacyjne witamin E i C. Stąd zaleca się zwiększenie podaży resweratrolu w diecie, bogatej w inne składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Wykazano jego ochronny wpływ na naczynia krwionośne.
Resweratrol jest (...) najintensywniej badanym (...) związkiem chemicznym i prawdopodobnie może on aktywnie hamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych.
Zapobiega utlenianiu cząsteczek złego cholesterolu (LDL), tym samym ogranicza tworzenie blaszki miażdżycowej. Przeciwdziała agregacji płytek krwi w złogach cholesterolu, w już istniejących blaszkach miażdżycowych, rozkurcza naczynia – zwiększając ich średnicę. Zdaniem niektórych autorów, spożywanie niewielkiej ilości wina czerwonego oraz innych produktów bogatych w resweratrol, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka, zwiększa odżywienie siatkówki poprzez wpływ na błonę naczyniową oka. Ryzyko choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej wydaje się być nawet o 34% niższe w grupie badanych, u których w diecie stosowane były produkty bogate w ten polifenol roślinny, w stosunku do grupy kontrolnej. Naukowcy z University of Rochester Medical Center w Nowym Yorku, poddali działaniu resweratrolu komórki nowotworowe trzustki. Wyniki pokazały, iż w połączeniu z promieniowaniem, resweratrol hamował produkcję reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników, które niszczą DNA komórek.
Resweratrol zwiększał także efektywność chemioterapii, poprzez inaktywację białka – czynnika transkrypcyjnego NF-kappa B - tworzonego przez komórki nowotworowe i kontrolującego ekspresję wielu genów. Zaletą resweratrolu jest to, iż działa jedynie na komórki nowotworowe, nie zakłócając rozwoju pozostałych komórek organizmu.