Zdrowie Przejdź do:

Przedstawione zasady odżywiania mogą pomóc w szybszej rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego, ale bezwzględnie należy skonsultować zasady postępowania ze swoim lekarzem prowadzącym. Znając uwarunkowania i podejście polskich lekarzy do tematu, często zapominają oni uświadomić swoich pacjentów o wpływie odpowiedniej diety w trakcie kuracji farmakologicznej, wspomagającej terapię. W świetle współczesnych badań, istnieją często sprzeczne lub różne modele podejścia do tematu leczenia wspomagającego, u osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, stąd istnieje konieczność konsultacji z odpowiednim lekarzem specjalistą. 

test

W czasie pierwszych trzech dni po zawale, Messini i wspólnicy zalecają stosowanie diety opartej na sokach owocowych (dieta płynna), ze stopniowym przejściem na żywienie ubogo energetyczne (do 1200 kcal*) z pokarmami łatwo przyswajalnymi. Zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka może się różnić od podanego przedziału, stąd konieczność zindywidualizowania terapii, poprzez wykonie analizy bioimpedancji elektrycznej. 

Należy ograniczyć podaż soli kuchennej w codziennej diecie (maksymalnie do 1,2 g sodu dzienne), 1 łyżeczka soli kuchennej to około 8 g. Sól kuchenna znajduje się w wielu potrawach żywnościowych, dlatego lepiej unikać: solonych, wędzonych, peklowanych mięs, wszystkich wędlin, wszelkich wyrobów garmażeryjnych, konserw mięsnych i warzywnych, oleju sojowego, soli czosnkowej, dań typu fast food. Zamiast soli używaj: czosnek, sok z cytryny, majeranek i inne przyprawy ziołowe. 

test
test


Świadczą o tym np. duże międzynarodowe badania: VISP (Vitamin Intervention for Stroke Prevention), NORVIT (Norwegian Study of Lowering tHcy with B-vitamins), SEARCH (Study of Effectivness of Additional Reduction in Cholesterol and Homocysteine), WACS (Women Antioxidant and Cardiovascular Disease Study), CHAOS-2 (Cambridge Heart attack Antioxidant Study), PACIFIC (Prevention with A Combined Inhibitor and Folate in Coronary Artery Disease). Nadmiar homocysteiny niszczy ścianę tętnic wieńcowych, ułatwiając powstawanie blaszki miażdżycowej, poprzez gromadzenie się większej ilości cholesterolu LDL w naczyniach. 

test

Zaleca się stosowanie diety wysokobiałkowej (1,5 g białka na 1 kg masy ciała). Osoba o masie ciała równej 80 kg, powinna spożywać dziennie około 120 g białka. Posiłki planowane przez takie osoby powinny zawierać mięso drobiowe (bez skóry), ziemniaki gotowane w niewielkiej ilości wody lub nawet w mundurkach, warzywa, owoce, chleb, oliwę. Należy unikać białka bogatego w metioninę, która w organizmie metabolizowana jest do homocysteiny. Prawidłowy poziom homocysteiny  we krwi powinien mieścić się w przedziale 5-15 mikromoli na mililitr krwi [5-15 µM/ml]. Pokarmy bogate w metioninę to: brukselka, brokuły, szpinak, groch, fasola, ryby, mięso. Przyczyną podwyższonego poziomu homocysteiny we krwi jest niedobór kwasu foliowego oraz witamin B12 i B6.

Aby zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, trzeba zwiększać spożycie produktów bogatych w witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Witaminy te pomagają także, wraz z magnezem, likwidować objawy obniżonego nastroju i łagodzą stany stresowe.


PO ZAWALE
Dr Rafał J. Bułdak


PO ZAWALE
Dr Rafał J. Bułdak

Przedstawione zasady odżywiania mogą pomóc w szybszej rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego, ale bezwzględnie należy skonsultować zasady postępowania ze swoim lekarzem prowadzącym. Znając uwarunkowania i podejście polskich lekarzy do tematu, często zapominają oni uświadomić swoich pacjentów o wpływie odpowiedniej diety w trakcie kuracji farmakologicznej, wspomagającej terapię. W świetle współczesnych badań, istnieją często sprzeczne lub różne modele podejścia do tematu leczenia wspomagającego, u osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, stąd istnieje konieczność konsultacji z odpowiednim lekarzem specjalistą. 

W czasie pierwszych trzech dni po zawale, Messini i wspólnicy zalecają stosowanie diety opartej na sokach owocowych (dieta płynna), ze stopniowym przejściem na żywienie ubogo energetyczne (do 1200 kcal*) z pokarmami łatwo przyswajalnymi. Zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka może się różnić od podanego przedziału, stąd konieczność zindywidualizowania terapii, poprzez wykonie analizy bioimpedancji elektrycznej. 

Należy ograniczyć podaż soli kuchennej w codziennej diecie (maksymalnie do 1,2 g sodu dzienne), 1 łyżeczka soli kuchennej to około 8 g. Sól kuchenna znajduje się w wielu potrawach żywnościowych, dlatego lepiej unikać: solonych, wędzonych, peklowanych mięs, wszystkich wędlin, wszelkich wyrobów garmażeryjnych, konserw mięsnych i warzywnych, oleju sojowego, soli czosnkowej, dań typu fast food. Zamiast soli używaj: czosnek, sok z cytryny, majeranek i inne przyprawy ziołowe. 

Zaleca się stosowanie diety wysokobiałkowej (1,5 g białka na 1 kg masy ciała). Osoba o masie ciała równej 80 kg, powinna spożywać dziennie około 120 g białka. Posiłki planowane przez takie osoby powinny zawierać mięso drobiowe (bez skóry), ziemniaki gotowane w niewielkiej ilości wody lub nawet w mundurkach, warzywa, owoce, chleb, oliwę. Należy unikać białka bogatego w metioninę, która w organizmie metabolizowana jest do homocysteiny. Prawidłowy poziom homocysteiny  we krwi powinien mieścić się w przedziale 5-15 mikromoli na mililitr krwi [5-15 µM/ml]. Pokarmy bogate w metioninę to: brukselka, brokuły, szpinak, groch, fasola, ryby, mięso. Przyczyną podwyższonego poziomu homocysteiny we krwi jest niedobór kwasu foliowego oraz witamin B12 i B6.


Świadczą o tym np. duże międzynarodowe badania: VISP (Vitamin Intervention for Stroke Prevention), NORVIT (Norwegian Study of Lowering tHcy with B-vitamins), SEARCH (Study of Effectivness of Additional Reduction in Cholesterol and Homocysteine), WACS (Women Antioxidant and Cardiovascular Disease Study), CHAOS-2 (Cambridge Heart attack Antioxidant Study), PACIFIC (Prevention with A Combined Inhibitor and Folate in Coronary Artery Disease). Nadmiar homocysteiny niszczy ścianę tętnic wieńcowych, ułatwiając powstawanie blaszki miażdżycowej, poprzez gromadzenie się większej ilości cholesterolu LDL w naczyniach. 

Aby zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, trzeba zwiększać spożycie produktów bogatych w witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Witaminy te pomagają także, wraz z magnezem, likwidować objawy obniżonego nastroju i łagodzą stany stresowe.

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz
Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski

Oferty

Załączniki

Zdrowie

Zobacz inne teksty

Zdrowie

Zdrowie

Zdrowie