Zdrowie Przejdź do:
Przedstawione zasady odżywiania mogą pomóc w szybszej rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego, ale bezwzględnie należy skonsultować zasady postępowania ze swoim lekarzem prowadzącym. Znając uwarunkowania i podejście polskich lekarzy do tematu, często zapominają oni uświadomić swoich pacjentów o wpływie odpowiedniej diety w trakcie kuracji farmakologicznej, wspomagającej terapię. W świetle współczesnych badań, istnieją często sprzeczne lub różne modele podejścia do tematu leczenia wspomagającego, u osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, stąd istnieje konieczność konsultacji z odpowiednim lekarzem specjalistą.
W czasie pierwszych trzech dni po zawale, Messini i wspólnicy zalecają stosowanie diety opartej na sokach owocowych (dieta płynna), ze stopniowym przejściem na żywienie ubogo energetyczne (do 1200 kcal*) z pokarmami łatwo przyswajalnymi. Zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka może się różnić od podanego przedziału, stąd konieczność zindywidualizowania terapii, poprzez wykonie analizy bioimpedancji elektrycznej.
Należy ograniczyć podaż soli kuchennej w codziennej diecie (maksymalnie do 1,2 g sodu dzienne), 1 łyżeczka soli kuchennej to około 8 g. Sól kuchenna znajduje się w wielu potrawach żywnościowych, dlatego lepiej unikać: solonych, wędzonych, peklowanych mięs, wszystkich wędlin, wszelkich wyrobów garmażeryjnych, konserw mięsnych i warzywnych, oleju sojowego, soli czosnkowej, dań typu fast food. Zamiast soli używaj: czosnek, sok z cytryny, majeranek i inne przyprawy ziołowe.
Świadczą o tym np. duże międzynarodowe badania: VISP (Vitamin Intervention for Stroke Prevention), NORVIT (Norwegian Study of Lowering tHcy with B-vitamins), SEARCH (Study of Effectivness of Additional Reduction in Cholesterol and Homocysteine), WACS (Women Antioxidant and Cardiovascular Disease Study), CHAOS-2 (Cambridge Heart attack Antioxidant Study), PACIFIC (Prevention with A Combined Inhibitor and Folate in Coronary Artery Disease). Nadmiar homocysteiny niszczy ścianę tętnic wieńcowych, ułatwiając powstawanie blaszki miażdżycowej, poprzez gromadzenie się większej ilości cholesterolu LDL w naczyniach.
Zaleca się stosowanie diety wysokobiałkowej (1,5 g białka na 1 kg masy ciała). Osoba o masie ciała równej 80 kg, powinna spożywać dziennie około 120 g białka. Posiłki planowane przez takie osoby powinny zawierać mięso drobiowe (bez skóry), ziemniaki gotowane w niewielkiej ilości wody lub nawet w mundurkach, warzywa, owoce, chleb, oliwę. Należy unikać białka bogatego w metioninę, która w organizmie metabolizowana jest do homocysteiny. Prawidłowy poziom homocysteiny we krwi powinien mieścić się w przedziale 5-15 mikromoli na mililitr krwi [5-15 µM/ml]. Pokarmy bogate w metioninę to: brukselka, brokuły, szpinak, groch, fasola, ryby, mięso. Przyczyną podwyższonego poziomu homocysteiny we krwi jest niedobór kwasu foliowego oraz witamin B12 i B6.
Aby zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, trzeba zwiększać spożycie produktów bogatych w witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Witaminy te pomagają także, wraz z magnezem, likwidować objawy obniżonego nastroju i łagodzą stany stresowe.
PO ZAWALE
Dr Rafał J. Bułdak
PO ZAWALE
Dr Rafał J. Bułdak
Przedstawione zasady odżywiania mogą pomóc w szybszej rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego, ale bezwzględnie należy skonsultować zasady postępowania ze swoim lekarzem prowadzącym. Znając uwarunkowania i podejście polskich lekarzy do tematu, często zapominają oni uświadomić swoich pacjentów o wpływie odpowiedniej diety w trakcie kuracji farmakologicznej, wspomagającej terapię. W świetle współczesnych badań, istnieją często sprzeczne lub różne modele podejścia do tematu leczenia wspomagającego, u osób po przebytym zawale mięśnia sercowego, stąd istnieje konieczność konsultacji z odpowiednim lekarzem specjalistą.
W czasie pierwszych trzech dni po zawale, Messini i wspólnicy zalecają stosowanie diety opartej na sokach owocowych (dieta płynna), ze stopniowym przejściem na żywienie ubogo energetyczne (do 1200 kcal*) z pokarmami łatwo przyswajalnymi. Zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka może się różnić od podanego przedziału, stąd konieczność zindywidualizowania terapii, poprzez wykonie analizy bioimpedancji elektrycznej.
Należy ograniczyć podaż soli kuchennej w codziennej diecie (maksymalnie do 1,2 g sodu dzienne), 1 łyżeczka soli kuchennej to około 8 g. Sól kuchenna znajduje się w wielu potrawach żywnościowych, dlatego lepiej unikać: solonych, wędzonych, peklowanych mięs, wszystkich wędlin, wszelkich wyrobów garmażeryjnych, konserw mięsnych i warzywnych, oleju sojowego, soli czosnkowej, dań typu fast food. Zamiast soli używaj: czosnek, sok z cytryny, majeranek i inne przyprawy ziołowe.
Zaleca się stosowanie diety wysokobiałkowej (1,5 g białka na 1 kg masy ciała). Osoba o masie ciała równej 80 kg, powinna spożywać dziennie około 120 g białka. Posiłki planowane przez takie osoby powinny zawierać mięso drobiowe (bez skóry), ziemniaki gotowane w niewielkiej ilości wody lub nawet w mundurkach, warzywa, owoce, chleb, oliwę. Należy unikać białka bogatego w metioninę, która w organizmie metabolizowana jest do homocysteiny. Prawidłowy poziom homocysteiny we krwi powinien mieścić się w przedziale 5-15 mikromoli na mililitr krwi [5-15 µM/ml]. Pokarmy bogate w metioninę to: brukselka, brokuły, szpinak, groch, fasola, ryby, mięso. Przyczyną podwyższonego poziomu homocysteiny we krwi jest niedobór kwasu foliowego oraz witamin B12 i B6.
Świadczą o tym np. duże międzynarodowe badania: VISP (Vitamin Intervention for Stroke Prevention), NORVIT (Norwegian Study of Lowering tHcy with B-vitamins), SEARCH (Study of Effectivness of Additional Reduction in Cholesterol and Homocysteine), WACS (Women Antioxidant and Cardiovascular Disease Study), CHAOS-2 (Cambridge Heart attack Antioxidant Study), PACIFIC (Prevention with A Combined Inhibitor and Folate in Coronary Artery Disease). Nadmiar homocysteiny niszczy ścianę tętnic wieńcowych, ułatwiając powstawanie blaszki miażdżycowej, poprzez gromadzenie się większej ilości cholesterolu LDL w naczyniach.
Aby zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, trzeba zwiększać spożycie produktów bogatych w witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Witaminy te pomagają także, wraz z magnezem, likwidować objawy obniżonego nastroju i łagodzą stany stresowe.