Zdrowie Przejdź do:
Zawartość włókien roślinnych w niektórych produktach żywnościowych
Grupa
Zawartość [g/porcję]
Produkty
Duża zawartość błonnika |
>4 |
Mąka żytnia z pełnego przemiału, pełnoziarnisty chleb żytni, makarony z pełnego ziarna, płatki zbożowe z otrębami, suche i świeże nasiona roślin strączkowych |
Przeciętna zawartość błonnika |
1-4 |
Owoce (większość), warzywa , orzechy, brązowy ryż, pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej lub suszonych owoców |
Niska zawartość błonnika |
<1 |
Sałatki, kabaczki, produkty śniadaniowe z ryżu, ciastka i herbatniki, biały ryż, mąka kukurydziana, winogrona, mandarynki i pomarańcze z puszki |
Źródło
Thomas B.: Manual of dietetic practice. Blackwell Publishing Co., Oxford 2001., zmodyfikowano |