Zdrowie Przejdź do:

Zawartość włókien roślinnych w niektórych produktach żywnościowych

Grupa

Zawartość [g/porcję]

Produkty

Duża zawartość błonnika

>4

Mąka żytnia z pełnego przemiału, pełnoziarnisty chleb żytni, makarony z pełnego ziarna, płatki zbożowe z otrębami, suche i świeże nasiona roślin strączkowych

Przeciętna zawartość błonnika

1-4

Owoce (większość), warzywa , orzechy, brązowy ryż, pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej lub suszonych owoców

Niska zawartość błonnika

<1

Sałatki, kabaczki, produkty śniadaniowe z ryżu, ciastka i herbatniki, biały ryż, mąka kukurydziana, winogrona, mandarynki i pomarańcze z puszki

Źródło

Thomas B.: Manual of dietetic practice. Blackwell Publishing Co., Oxford 2001., zmodyfikowano

Wykłady

Zobacz wszystkie

Wróć do tekstu

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty