Zdrowie Przejdź do:
Źródła witamin B6, B12, oraz kwasu foliowego w pożywieniu.
B6
B12*
Kwas foliowy *
Drożdże, otręby, kiełki, produkty z pełnego ziarna zbóż, soja, ryż, soczewica, wątroba, mleko, jaja, owoce, warzywa, orzechy, nasiona słonecznika |
Śledzie, podroby, jaja, mleko, |
Ziarna zbóż, drożdże, wątroba, zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, melony, morele, pomarańcze, groch, kiełki, |
Inne zalecenia
Osłabienie, nerwowość, rozdrażnienie, bezsenność, anemia, skurcze mięśniowe, |
Anemia złośliwa, zmęczenie, osłabienie, opóźnianie procesu starzenia, brak łaknienia, drżenie rąk, depresja, osłabienie nastroju, bóle głowy |
Osłabienie, trudności w zasypianiu, dezorientacja, bladość skóry, stany zwiększonego wysiłku, anemia |
*U osób nadużywającyh alkohol wchłanianie tych witamin w przewodzie pokarmowym jest utrudnione |