Zdrowie Przejdź do:

Źródła witamin B6, B12, oraz kwasu foliowego w pożywieniu.

B6

B12*

Kwas foliowy *

Drożdże, otręby, kiełki, produkty z pełnego ziarna zbóż, soja, ryż, soczewica, wątroba, mleko, jaja, owoce, warzywa, orzechy, nasiona słonecznika

Śledzie, podroby, jaja, mleko,

Ziarna zbóż, drożdże, wątroba, zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, melony, morele, pomarańcze, groch, kiełki,

Inne zalecenia

Osłabienie, nerwowość, rozdrażnienie, bezsenność, anemia, skurcze mięśniowe,

Anemia złośliwa, zmęczenie, osłabienie, opóźnianie procesu starzenia, brak łaknienia, drżenie rąk, depresja, osłabienie nastroju, bóle głowy

Osłabienie, trudności w zasypianiu, dezorientacja, bladość skóry, stany zwiększonego wysiłku, anemia

*U osób nadużywającyh alkohol wchłanianie tych witamin w przewodzie pokarmowym jest utrudnione

Wykłady

Zobacz wszystkie

Wróć do tekstu

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz
Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski
Okładka

Biblia skuteczności

Piotr Tymochowicz
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich

Oferty