Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Kieliszki z winem:

Risotto należy jeść za pomocą:

Aperitif podaje się:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

„Service a part” oznacza, że:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty