Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Aperitif podaje się:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Tzw. „małe nakrycie” to:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Łyżka „smakosza” to:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

„Service a la carte” oznacza, że:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty