Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Łyżka „smakosza” to:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Tzw. „małe nakrycie” to:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Risotto należy jeść za pomocą:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Aperitif podaje się:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak

Oferty