Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Kieliszki z winem:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Risotto należy jeść za pomocą:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

„Service a part” oznacza, że:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek

Oferty