Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Aperitif podaje się:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

„Service a la carte” oznacza, że:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek
Okładka

Biblia skuteczności

Piotr Tymochowicz
Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski

Oferty