Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Aperitif podaje się:

„Service a part” oznacza, że:

Kieliszki z winem:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

„Service a la carte” oznacza, że:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Risotto należy jeść za pomocą:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty