Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Risotto należy jeść za pomocą:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

„Service a la carte” oznacza, że:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel

Oferty