Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Aperitif podaje się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Service a part” oznacza, że:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty