Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Kieliszki z winem:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Aperitif podaje się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

„Service a part” oznacza, że:

Risotto należy jeść za pomocą:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska

Oferty