Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Aperitif podaje się:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Risotto należy jeść za pomocą:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

„Service a la carte” oznacza, że:

Łyżka „smakosza” to:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

„Service a part” oznacza, że:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik

Oferty