Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kieliszki z winem:

„Service a la carte” oznacza, że:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Service a part” oznacza, że:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Biblia skuteczności

Piotr Tymochowicz
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn

Oferty