Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

„Service a la carte” oznacza, że:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Kieliszki z winem:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

„Service a part” oznacza, że:

Łyżka „smakosza” to:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski

Oferty