Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

„Service a la carte” oznacza, że:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Service a part” oznacza, że:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Kieliszki z winem:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak

Oferty