Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

„Service a la carte” oznacza, że:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Łyżka „smakosza” to:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Aperitif podaje się:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski

Oferty