Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Aperitif podaje się:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

„Service a la carte” oznacza, że:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

„Service a part” oznacza, że:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Tzw. „małe nakrycie” to:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss

Oferty