Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

„Service a part” oznacza, że:

Aperitif podaje się:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Kieliszki z winem:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

„Service a la carte” oznacza, że:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Łyżka „smakosza” to:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz

Oferty