Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Risotto należy jeść za pomocą:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

„Service a part” oznacza, że:

Kieliszki z winem:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

„Service a la carte” oznacza, że:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich

Oferty