Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

„Service a la carte” oznacza, że:

Risotto należy jeść za pomocą:

Kieliszki z winem:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich

Oferty