Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

„Service a part” oznacza, że:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Risotto należy jeść za pomocą:

„Service a la carte” oznacza, że:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kieliszki z winem:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek

Oferty