Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Aperitif podaje się:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

„Service a la carte” oznacza, że:

„Service a part” oznacza, że:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Risotto należy jeść za pomocą:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Kieliszki z winem:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik

Oferty