Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Łyżka „smakosza” to:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Tzw. „małe nakrycie” to:

„Service a part” oznacza, że:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Risotto należy jeść za pomocą:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Pamięć dla sukcesu

Marek Szurawski
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik

Oferty