Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Aperitif podaje się:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Podczas kolacji zostało podane mięso. Eleganckie będzie:

Kieliszki z winem:

„Service a la carte” oznacza, że:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

„Service a part” oznacza, że:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Łyżka „smakosza” to:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty