Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

„Service a part” oznacza, że:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Kiedy wskazane jest umieszczenie kart wskazujących miejsce, które mają zająć goście?

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Bezpieczeństwo decyzji

Iwona Kamińska
Okładka

Budowanie wizerunku i relacji

Piotr Tymochowicz

Oferty