Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Łyżka „smakosza” to:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Kieliszki wąskie wysokie (tzw. Flety) lub płytkie, szerokie (tzw. Czarki, „la coupe”) przeznaczone są do:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Risotto należy jeść za pomocą:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Kieliszki z winem:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Aperitif podaje się:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

„Service a la carte” oznacza, że:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Inwestycje alternatywne

Mirosław Wróbel
Okładka

Stany lękowe

Tomasz Piss,
Jan Kaczmarek
Okładka

Zarządzanie zdrowiem

Rafał Bułdak,
Tomasz Sawczyn
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss

Oferty