Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

„Duże nakrycie” używane jest kiedy:

Łyżka „smakosza” to:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Risotto należy jeść za pomocą:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Kieliszki z winem:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Aperitif podaje się:

„Service a part” oznacza, że:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Gorąca przystawka (franc. „hors c’oeuvre chaud”) podawana jest:

Tzw. „małe nakrycie” to:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Okładka

Kryzys emocji

Agnieszka Dietrich
Okładka

Portret osobowości

Tomasz Piss
Okładka

Informacje

Bartłomiej Klucznik
Okładka

Etykieta

Zdzisława Walkowiak
Okładka

Ochrona informacji

Grzegorz Wesołowski

Oferty