Testy wiedzy
Przejdź do:

Na stole i przy stole

Kiedy menu obejmuje więcej niż sześć dań sztućce:

Podawanie więcej niż jednego wina zaleca się:

Zjedzenie owocowej dekoracji drinka jest:

Co oznaczają sztućce położone równolegle, skierowane trzonkami w prawą stronę tak, by tworzyły kąt 45 stopni z krawędzią stołu ?

Tzw. „małe nakrycie” to:

Jeżeli w jadłospisie przewidziana jest zimna przystawka:

Serwetkę (z tkaniny) przed rozpoczęciem posiłku najlepiej:

Kiedy nakrywamy do stołu, przy którym zasiądzie osoba leworęczna:

Risotto należy jeść za pomocą:

Generalnie przy układaniu menu należy pamiętać, by:

„Service a la carte” oznacza, że:

Aperitif podaje się:

Nakrywając do stołu zgodnie z zasadami savoir – vivr’u serwetka powinna znajdować się:

Klasyczne reguły mówią, iż przy podawaniu wina obowiązuje zasada:

Zazwyczaj do dziczyzny proponuje się:

Wykłady

Zobacz wszystkie
wróć do góry

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Nasze publikacje

Oferty